Gambiaanse gerechten

Benachin Rijst met groetensaus en vlees of vis

1-2 eetlepels pindaolie
2 uien, fijngehakt
1-2 teentjes knoflook
12 peperkorrels,geplet
250 g vlees of vis, in blikjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
2,5 dl kippe-of groentenbouillon
1 theelepel chilipoeder of wat tabasco
Zout
250 gr rijst
Het sap van 1 citroen

EEN SELECTIE VAN OF AL DEZE GROENTEN

1 aubergine,in dobbelsteentjes gesneden
250 gr witte kool,fijngehakt
250 gr pompoen of raap,in dobbelsteentjes gesneden
250 gr courgettes, in plakjes gesneden
4 orka’s in plakjes gesneden

Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien,de uitgeperste knoflook en peperkorrels tot de uien gebruind zijn.

Schep het vlees of de vis en de groenten erdoor.

Voeg de tomatenpuree,wat zout,de bouillon en de chilipoeder of wat tabasco toe,breng het gehaal aan de kook en laat het gerecht zachtjes gaar worden.

Als u vis gebruikt,kunt u deze 10 tot 20 minuten,samen met de groenten bereiden,maar als u vlees gebruikt,zult u een bereidingstijd van anderhalf tot 2 uur nodig hebben.

Bereid het vlees eerst zonder groenten,doe deze erbij en laat het geheel 20 minuten zachtjes doorkoken.

Schep de groenten,het vlees of de vis uit de pan en houd deze warm.

Laat de saus iets afkoelen en roer dan de rijst en 500ml water erdoor.

Breng het geheel aan de kook en laat de rijst 20 tot 30 minuten zachtjes doorkoken-voeg eventueel wat extra water toe.

Schep de rijst op een warme schaal en garneer met de groenten,vlees of vis .

Besprenkel het geheel met citroensap en dien direct op.

4 tot 6 personen


 

Beef Curry (curry van rundvees)

1 kg runderlappen
1 grote ui
1-2 eetlepels kerriepoeder
3 worteltjes
4 aardappelen
4 okra’s
3 kakivijgen
Palmolie

Snij het vlees in blokjes en de ui in grove stukken Verhit de olie en fruit de ui hierin glazig.haal de uitjes uit de pan en zet ze opzij.

Braad in het zelfde olie het vlees aan en voegde uitjes weer toe.

Vermeng het kerriepoeder met wat water en doe het bij het vlees in de pan.

Strooi er wat peper en zout overheen, doe het deksel op de pan en laat het vlees op een

Middelhoge warmtebron anderhalf uur stoven

Roer af en toe en voeg indien nodig wat water toe.

Snijd de wortelltjes,de aardappelen,de okra’s en de kakivijgen in blokjes.

Voeg ze na 30 minuten aan het vlees toe en laat ze tot het einde meegaren.

Geef hier rijst bij.

4 personen

(voor) bereidingstijd; 2 uur

 

GROENTANSCHOTEL MET PINDA”S

1 eetlepel palmolie of arachide-olie
1 middelgrote ui, fijngehakt
1 middelgrote groene paprika,zaad verwijderen en kleinsnijden
1 middelgrote tomaat, fijnsnijden
450 gr verse spinazie, gewassen en kleinsnijden
3 eetlepels pindakaas met stukjes noot, liefst zelfgemaakt
1 theelepel zout
Zwarte peper maar smaak
½ theelepel nootmuskaat

Erhit de olie en bak de uitjes en parika tot ze zacht zijn. Voeg tomaat en spinazie toe en laat deze afgedekt circa 5 minuten sudderen tot de spinazie gaar is. Voeg zo nodig wat water toe. Scep er zout en peper, nootmuskaat en pindakaas er door. Laat deil sfgedekt nog 5 minuten sudderen. Serveer direct.

4 personen.

Rijst met visballetjes en groeten.

1 kg kabeljauwfilet
4 tomaten
2 worteltjes
2 kleine rettichs
½ bloemkool
1 sjalotje, fijngehakt
1 bosje peterselie
2 citroenen (sap)
Verse tijm
2 laurierbladeren
½ kopje azijn
4 kopjes gare rijst
Plamtaaardige olie

Verhit de olie en bak de vis aan alle kanten mooi bruinnijd de tomaten in dobbelsteentjes, de worteltjes, en de rettichs in reepjes en de bloemkool in stukjes.

Vermeng de sjalotjes, twee chilipepers, de gehakte peterselie, wat zout, het citroensap met wat olie in de keukenmachine tot een glad pasta.Voeg de helft van de tomaten en de vis toe en zet de keukenmachine nog even aan.

Doe wat olie op de handen en vorm kleine balletjes van het vismengsel. Zet ze even apart.

Breng 1 kopje water en de azijn aan de kook met de overige tomaten, de worteltjes, de rettich, de bloemkool, het derde pepertje,de tijm en de laurierblad.

Laat dit op een laag warmtebron 30 minuten zachtjes koken.

Schep de hete rijst op een schaal, leg de visballetjes hierop en schenk er voor het opdienen de groentensaus er overheen.

4 personen

(voor)bereidingstijd; 2 uur

 

DOMODA (Pikante kipschotel)

2 Middelgrote uien,fijngehakt
3 Middelgrote tomaten,kleingesneden
1 Theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
2 theelepels chilipoeder, of 4 verse chilipepers
1 kilo kip,in stukken,ontveld
4 eetlepels arachide-olie
200 gr pindakaas met stukjes noot
1 dl ruim water

Puree uien,tomaat,zouten de helft van de chilipoeder (of chilipepers)

In een keukenmachine of vijzel. Laat hierin de stukken kip enkele uren marineren.

Verhit de olie en een grote zware pan.

Veeg de stukken kip droog en braad ze afgedekt aan in de olie.Voeg de marinade toe en laat alles

10 minuten sudderen. Roer de pindakaas los met het lauwwarm water en voeg dit toe.Voeg zo nodig nog wat extera water toe.

Voeg de resterende chilipoeder toe en laat het gerecht afgedekt zachtjes gaar stoven.serveer hierbij rijst.

Voor 6 personen